Search

Bubbles with Fanny Castro

Date29.06.23

Våga mixa färger, mönster och tidsepoker. Jag gör det varje dag genom färg och olika former, mjuka toner och mycket textilier.

Vem/Vilka bor här? Hela vår familj

Instagram? @atelierfannycastro

Jobbar med? Designer och egenföretagareCiao Italy! Närmare bestämt Moneglia. Här bor Fanny Castro delar av året och vi har fått kika in för att inspireras. I hennes lägenhet sätter stengolvet prägeln. Blå detaljer matchas med medelhavets azurblå toner och fruktkroppar trängs på bordet. Inredningskänslan är ”mix and match” och upplevelsen av sommar och medelhavet har maxats.

Fanny arbetar som designer och hon älskar italienarnas livsfilosofi. Den mer avslappnade relationen till hemmet, men som samtidigt gärna inreds lekfullt men enkelt.

– I Italien umgås man på ett helt annat sätt än vad man gör i Sverige. Här träffas man utomhus eller på restauranger och barer istället för hemma hos varandra. I Sverige har hemmet blivit en statussymbol som ska kunna visas upp, här är man inte lika besatt av det perfekta hemmet som man är i Sverige. Jag föredrar en balans helt klart, säger Fanny.


-

Berätta om lägenheten i Italien. Var ligger den, hur länge har du haft den och varför Italien?

-

Lägenheten ligger i Moneglia, Ligurien, och vår familj har haft den sedan 2011. Efter att ha varit i Mongelia varje sommar sedan 1997 bestämde sig mamma och hennes man för att skaffa ett eget boende till vår familj här nere. Ett av deras bästa beslut någonsin.

-

Hur ser din morgonrutin ut när du är i Italien?

-

Om jag vaknar tidigt brukar jag och min kille ta en morgonhike upp till grannbyn Lemeglio. Där uppe får man den bästa utsikten över Medelhavet och kan se byn Moneglia från ovan. En helt fantastisk promenad!

Sen går vi ner till byn igen och beställer morgon-cappuccinon. Ni vet väl att man inte dricker cappu efter frukost i Italien va?

-

Berätta hur du valt att inreda med Byons produkter.

-

Jag vill förmedla sommar när jag inreder med Byons produkter här i Italien. Jag vill att man ska känna att det är sommar vid Medelhavet när man plockar fram citronkopparna och dricker sitt morgonkaffe på balkongen. Eller när man ser solkatterna spegla sig i lampan Oceana. Jag har även valt att ta in gröna nyanser med hjälp av Pathi-kuddarna och filt Edien.

-

Vilket rum i huset är det svåraste att inreda enligt dig och varför?

-

Vardagsrummet här i Italien, för där ska det rymmas både ett matbord, soffa och bokhyllor. Men jag tycker att vi har lyckats ganska bra. Jag måste också påminna mig själv att det inte behöver vara perfekt hela tiden och att det är en del av inredningsprocessen.

-

Vad betyder lekfullhet för dig och hur får du in det i vardagen?

-

Lekfullhet för mig betyder att du vågar titta inåt och lyssna till vad du tycker om och inte vad andra tycker om att se hemma hos mig. Våga mixa färger, mönster och tidsepoker. Jag gör det varje dag genom färg och olika former, mjuka toner och mycket textilier.

-

Vem är den mest lekfulla personen du känner och varför?

-

Den mest lekfulla personen jag känner är min bästa kompis Sofia. Hon är illustratör @sofiawall illustration hon gör dom finaste illustrationer jag vet. Hennes hem speglar hennes lekfullhet och det finns ingen annan som får mig att skratta så mycket som hon gör.

-

Om du kunde välja en inredningsstil som beskriver din personlighet, vilken skulle det vara och varför?

-

Italienskt 60/70-tal. Jag älskar mörk eller röd marmor och pråliga lampor som hittar rätt i ett annars så ganska cleanat hem. Älskar att ha några få väl utvalda statement pieces.

-

Vilket material tycker du är mest underskattat i inredningen och varför?

-

Ett fint stengolv som vi har överallt i lägenheten. Det gör så mycket för ett rum, jag älskar att se solen skina in genom balkongen och lysa upp det fina mönstret på golven.

-

Vilken är den största inredningstrenden just nu som du verkligen inte förstår dig på?

-

Jag förstår verkligen inte folks besatthet av att sätta in stuckaturer i lägenheter som inte ska ha stuckaturer. Har sett det på så många ställen att folk renoverar en 50-tals lägenhet och sätter in stuckaturer. Förlåt, men varför?

-

Vilket är ditt favoritrum och varför?

-

Vardagsrummet. För det är här man samlas hela familjen och umgås. Speciellt nere i Italien. Någon sitter på balkongen och läser, någon annan jobbar vid matbordet och sen sitter absolut mamma i soffan och kollar på några av hennes tusen serier.

-

Vilken är det mest betydelsefulla ting du äger – berätta varför och dess historia?

-

Jag är nog inte så fast vid saker då jag gärna byter ut eller säljer saker jag tröttnat på. Men alla mina hundratals skor som jag vägrar göra mig av med är speciella på olika sätt. Till exempel ett par Gucci-skor som jag fick när jag fyllde 30 och firade i Paris. Det var så mysigt att få välja ut ett par tillsammans med min syster och bästa kompisar. Den mest betydelsefulla presenten jag fått är min Gubi-lampa 9602, som jag fick av min kille när jag fyllde 35 år. Jag hade önskat mig den så länge och blev så extremt överraskad när jag fick den. Kommer alltid att ha den i varje hem vi bor i.

-

Vilken är den senaste platsen du besökte som gav dig inredningsinspiration?

-

Jag tycker att Riccardo Barsottelli, som äger hotellet Locanda all Colle i Toscana, har magisk inredningsstil. Vi var där i påsk för andra gången och jag blir lika inspirerad varje gång jag är där. Det är en mix av 50-70-tal blandat med mer moderna inslag. En sak som jag älskar där är att han använt sig av röd marmor i köket som är helt magiskt. Är nu besatt av tanken att ha röd marmor i mitt kök.


-

Vilket är ditt bästa inredningstips för någon som precis flyttat in i en ny lägenhet/ett nytt hus?

-

Stressa inte, låt det ta tid att inreda. Känn in ditt nya boende och var inte rädd för att byta ut saker som du trodde skulle passa men faktiskt inte passar. Och rensa innan ni flyttar in, ut med allt som ni inte använder. Det kan jag ångra att jag och min kille inte gjorde innan vi flyttade in i vårt nuvarande hem.

-

Tre favoritprodukter från Byon

-

Jag älskar Opacity-dricksglasen, tallrik Grape är magisk, så fin att servera aperitivo på. Och sist men inte minst Oceana-lampan som passar extremt bra in nere vid Medelhavet!

-

Har du några Italien-tips till oss?

-

Oj jag har massa tips! Men tre ställen man inte får missa är Moneglia, Ciampini i Rom och att åka båt till San Fruttuoso i Ligurien.